Засоби зубної гігієни із вмістом фтору: користь чи шкода?

Засоби зубної гігієни із вмістом фтору: користь чи шкода? post thumbnail image

До цього часу в стоматологічному співтоваристві йде суперечка у тому, наскільки корисний чи шкідливий фтор в зубних пастах, ополіскувачах, гелях та інших засобах гігієни порожнини рота. Причому найчастіше ця дискусія підігрівається не так науковим інтересом, як лобізмом з боку компаній, які виробляють кошти без фтору. Спробуємо розібратися в питанні максимально неупереджено.

Головними полюсами в аргументації цієї суперечки є карієс та флюороз зубів. Прихильники застосування фторидів у засобах зубної гігієни апелюють до першого, противники – до другого. Позначимо деякі факти:

Факт 1: Фториди містяться у природних складах багатьох харчових продуктів, головним чином у воді. Організм людини адаптований до споживання.

Засоби зубної гігієни із вмістом фтору: користь чи шкода?

Факт 2. Фториди відіграють важливу роль у мінералізації зубів на стадії їх формування та запобігають розвитку карієсу протягом усього життя. Без фтору організму не обійтись.

Факт 3: Фториди у високій концентрації можуть спровокувати флюороз зубів.

Факт 4. Флюороз зубів носить ендемічний характер, тобто найактивніше проявляється у регіонах/районах з підвищеним вмістом фтору у питній воді.

Факт 5. У більшості регіонів РФ спостерігається знижена концентрація фтору у питній воді. Більше 100 мільйонів росіян використовують воду з недостатнім вмістом фторидів.

Факт 6. За даними ВООЗ, рівень захворюваності на карієс у різних країнах варіюється від 80 до 98%.

Крім того, дослідження флюорозу показали, що лише до 12% популяції хворіють на нього в умовах концентрації фтору у воді 0,8-1,0 мг/л. При цьому в нашій країні лише кілька (не більше десятка) регіонів мають у своєму складі населені пункти з показниками вищими за 1,0 мг/л.

Висновок очевидний: ризик флюорозу через фтор існує, але в порівнянні з ризиком карієсу він суттєво перебільшений.

Засоби зубної гігієни із вмістом фтору: користь чи шкода?

Зв’язок флюорозу із вживанням сильно фторованої води дійсно простежується. Але не існує жодного дослідження, яке довело розвиток цієї хвороби в результаті використання зубної пасти з фтором. І це не дивно, оскільки більшість засобів зубної гігієни у широкому доступі мають низький чи середній вміст фторидів. Кошти з підвищеним вмістом фтору зазвичай призначають лікарі-стоматологи і відпускаються вони переважно у спеціалізованих установах.

Тим не менш, повторимо важливу думку: постійна наявність фторидів у навколишньому зубному середовищі необхідна. Це перешкоджає демінералізації емалі, живлячи її кристалічний склад. В умовах нестачі фтору у воді та інших природних зовнішніх джерелах тільки зубні пасти та інші засоби оральної гігієни із вмістом фторидів здатні підтримувати зуби у здоровому стані та захищати від карієсу. Навіть їхнє профілактичне застосування без призначення принесе лише користь, а в жодному разі не шкода. Якщо ж карієс розвивається особливо явно і швидко, стоматологи найімовірніше призначать вам аплікації з фторуючими гелями і мають рацію.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Схожі статті

Червоний колір: як не зіпсувати інтер’єрЧервоний колір: як не зіпсувати інтер’єр

У цій статті ми розберемо червоний колір та його поєднання в інтер’єрі. Червоний колір – це колір, якого бояться всі тому, що люди відразу ж уявляють собі кімнату, пофарбовану в

Коротка історія розвитку методик тренуваньКоротка історія розвитку методик тренувань

Скільки разів ви бачили тренування чемпіонів з бодібілдингу у різних спортивних журналах? При читанні подібних статей ви все більше дивувалися, як звичайна людина може витримати цей нескінченний марафон підняття важких

Найпоширеніші помилки дачниківНайпоширеніші помилки дачників

Багато помилок на дачі роблять не лише новачки, а й досвідчені дачники. Люди навіть не підозрюють, що роблять деякі щоденні ритуали даремно. Ось деякі помилки садівників та городників. Найпопулярніша помилка